Sorry!!

SORRY!

Veel ouders leren hun kind al jong om sorry te zeggen. Bijvoorbeeld na een ruzie met een broertje of zusje. Logisch, want door je excuses aan te bieden kun je het weer goed maken.

Maar is sorry zeggen wel zo’n goed idee?

Wat de meeste ouders willen is je kind leren hoe hij het weer goed kan maken of een conflict kan oplossen. Door sorry te zeggen kun je de ander laten weten dat je ergens spijt van hebt. Het wordt vaak zelfs verwacht dat je sorry zegt. Maar…. alleen een welgemeende excuus werkt.

Als je je kind dwingt om sorry te zeggen, dan is de kans groot dat je kind sorry zegt, terwijl hij het niet meent. Je leert je kind dan, dat het belangrijker is om je aan regels te houden, dan om te luisteren naar je gevoel. Of je kind gaat sorry zeggen om van het gezeur af te zijn. Dan leer je je kind dat het oké is om oneerlijk te zijn.

Jonge kinderen kunnen zich nog niet inleven in de gevoelens van een ander. Ze begrijpen nog niet wat er in een ander omgaat en snappen de betekenis van ‘sorry’ dus nog niet. Een oprechte sorry is dus niet haalbaar op deze leeftijd. Dit wil niet zeggen dat het vanaf jongs af aan al belangrijk is om kinderen te leren het goed te maken met elkaar. Kinderen vanaf een jaar of 6 begrijpen wel al goed wat ‘sorry zeggen’ betekent.

Hoe kun je je kind helpen verantwoordelijkheid te nemen voor z’n gedrag? Zonder je kind te dwingen om sorry te zeggen?
1.Benoem in eerste instantie wat er gebeurt of vraag aan je kind(eren) wat er aan de hand is.
2.Benoem de emoties die je ziet en geef begrip voor de gevoelens van beiden. 
3. Vraag je kind aan hoe hij het weer goed kan maken Als je kind geen idee heeft hoe hij het weer goed kan maken of je kind is nog jong, help hem dan op weg.

    20-08-2019 22:46     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.